top of page

Новини

Публикувано на: 2021-03-19


Първата в света ваксина срещу тетанус и дифтерия, съхранявана при нехладилни условия, ще произвеждат “Бул Био – НЦЗПБ” и Stablepharma

На 16 март, Stablepharma Ltd. обяви сътрудничеството си с „Бул Био – НЦЗПБ“ (Бул Био) в разработката на термично стабилна версия на ваксината срещу тетанус и дифтерия (Td) чрез използването на патентованата формула и апликатор StablevaX ™.


„Създадохме стратегическо партньорство за научноизследователска и развойна дейност. Същевременно заявихме и намерение за бъдещо развитие и комерсиализация на продукта StablevaXTd. Това е една отлична и интересна възможност и за двете страни“, заяви изпълнителният директор и съосновател на Stablepharma Ник Чайлд.


Европейският производител на ваксини Бул Био е основан през 1881 г. Според данни на Световната здравна организация през 2019 г. той обезпечава около 9% от световното търсене на Td-ваксини, което възлиза на около 270 млн. дози и продължава да нараства. Това се дължи на препоръката на СЗО от 2015 г. за преминаване от прилагането на моноваксина срещу тетанус към използване на комбинираната ваксина Td. СЗО прогнозира, че до 2030 г. търсенето на комбинираната ваксина ще нарасне до 410 млн. дози. През същата година 9%-ният дял от пазара на ваксини Td ще възлиза на 37 млн. дози.


„Това е навременен и подходящ момент за партньорство с иновативна компания, производител на стабилизатори за ваксини, каквато е Stablepharma. Очакваме с нетърпение съвместната си работа“, подчерта управителят на Бул Био д-р Румен Кофинов.


Като част от договора за доставка, Бул Био ще доставя на Stablepharma ваксината Tetadif, неразлята /in bulk/. След това, за получаването на термично стабилна версия, тя ще бъде преобразувана чрез формулата StablevaX.


Директорът на борда на Stablepharma и ръководител на отдел „Стратегия“ Ozgur Tuncer отбеляза: „През последната година развихме градивни професионални взаимоотношения с Бул Био. Работихме усърдно за подписването на проекта и сме много доволни от резултата. Очаква се до 2027 г. пазарът на ваксини, съдържащи тетанус и дифтерия, да достигне 7 млрд. долара. Бул Био е един от петте преквалифицирани доставчици на СЗО за Td-ваксина в световен мащаб. Стремим се да произведем първата в света Td-ваксина, за съхранението на която не са необходими хладилни условия.“


Stablepharma вече изпрати първата партида от съвместно разработения продукт. Тази седмица ще бъдат стартирани in vivo изпитвания. С допълнителни партиди, които са били съхранявани при 45° C, ще бъдат извършени и серия от опити, проведени по протоколите на СЗО. Същите ще бъдат изпратени по-късно този месец. Целта е да се докаже, че термично стабилната версия на стандартната ваксина Td – StablevaX ще бъде толкова ефективна, колкото стандартната ваксина.


През ноември 2020 г. Stablepharma получи Innovate UK субсидия, която ще бъде използвана за финансиране на предклиничните GMP изпитвания на ваксината StablevaX Td. Субсидията ще помогне и за бъдещото развитие на съвместния проект така, че да се пристъпи към клинични изпитвания на продукта върху хора. За преминаване към този етап ще спомогнат и резултатите от изпитванията с животни, проведени от Бул Био. Stablepharma ще се стреми да разработи и други стабилни ваксини от „списък с кандидати“. Той съдържа над 60 одобрени ваксини, като потенциално включва и някои от ваксините срещу COVID-19.


По думите на изпълнителния директор на компанията изобретението StablevaX е кулминацията на десетилетния труд на основателя на Stablepharma д-р Брус Розер, чийто фокус е съхранението на нетрайни ваксини. Те изискват постоянно и прецизно охлаждане по пътя им от фабриката до пациента, било то в британска болница или клиника в Африка. Във връзка с това СЗО е изчислила, че има около 50% загуба на ваксини по време на доставката и приложението им. „ Ако можем да помогнем за решението на този проблем, ще спасим много човешки животи, което ще е огромен успех за всички нас “, коментира Ник Чайлд.


Първата в света ваксина срещу тетанус и дифтерия, съхранявана при нехладилни условия, ще произвеждат
bottom of page